Sunday, October 28, 2007

PLAYGROUNDS





Presentatie 'Encounters' tijdens het Playgrounds Audiovisual Arts Festival Tilburg.
De live verbinding met Norwich maakte de presentatie tot een interactief evenement.

Sunday, October 07, 2007

Jeroen Berkvens wint Gouden Kalf!













Het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire 2007 gaat naar Jeroen Berkvens voor Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent.


Het juryrapport:

Beste Lange Documentaire
De filmmaker toont in deze film de strijd van de mens. Met veel oog voor detail komen alle aspecten van het leven aan bod. De film is een bijzondere ervaring in beeld en geluid, die als visuele poëzie gekarakteriseerd kan worden, met een belangrijke rol voor de muziek.

Friday, October 05, 2007

NORWICH

Het samenwerkingsproject met de animatieafdeling aan Norwich School for Art & Design is in volle gang. De studenten in Breda hebben o.l.v. Christa Moesker karakters ontwikkeld die te zien zijn op het speciaal daarvoor geregistreerde webdomein: www.animationlab.info. De studenten in Norwich hebben een workshop gehad van Phil Warner, een animator die o.a. werkzaam is bij studio AKA uit London)
Studieleider Suzie Hanna stuurde me de volgende sfeerbeelden uit Norwich.





Thursday, October 04, 2007

DOK LEIPZIG

The International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film - DOK Leipzig – is the largest German and one of the leading international festivals for artistic documentary and animated films.
Binnenkort vertrekken docenten en studenten van de studierichting av vormgeving richting Leipzig om een bezoek te brengen aan dit vermaarde filmfestival. Het festivalprogramma is nu in grote lijnen bekend en ziet er veelbelovend uit:

http://www.dok-leipzig.de/v2/cms/en/118/programme-2007/

Naast de film JIMMY ROSENBERG van docent Jeroen Berkvens draait ook METALOSIS MALIGNA, de afstudeerfilm uit 2006 van Floris Kaayk.

Monday, October 01, 2007

PITCH



Vier weken na aanvang van het nieuwe academiejaar presenteren animatiestudenten ideeen voor de inhoudelijke richting van hun eindproject en scriptie.

NORWICH PROJECT



Animatiefilmmaker Christa Moesker (regisseur van o.a. Sientje) geeft in het kader van een samenwerkingsproject tussen AKV St joost en Norwich School of Art & Design een workshop in karakterontwerpen. Het samenwerkingsproject bestaat uit het maken van korte animatiefilms waarin 2 karakters -een uit Breda en een uit Norwich- elkaar ontmoeten...wat er vervolgens gebeurt is de creatieve uitdaging voor de deelnemende studenten. In een driedaagse workshop gaan de St Joost studenten o.l.v. Christa Moesker, karakters ontwikkelen die na afloop online gepresenteerd worden aan de overzeese vakgenoten. Christa is de workshop gestart met het analyseren van bestaande karakters. Hieruit zijn een viertal eigenschappen gedestilleerd die een succesvol karakter in zich draagt.

UNDERGROUND FILM



Fred Vogel, filmmaker en effect specialist was te gast op het BUTFilmfestival en gaf voor de gelegenheid een lezing over zijn werk op AKV St Joost. Voor zijn komst naar de academie heb ik zijn filmserie 'august underground' thuis op dvd mogen aanschouwen. Althans, voor zover dat mogelijk is, want Fred's films zijn zeer realistisch, extreem gewelddadig, inhumaan en weerzinwekkend. Achter deze afstotelijke beeldorgies gaat echter een gepassioneerde filmmaker schuil die de grenzen van de cinema opzoekt en de bestaande (lees: Hollywood) conventies ter discussie stelt. Zijn debuutfilm August Underground lijkt ogenschijnlijk een authentieke amateurvideo, maar is bij nadere beschouwing een zeer vakkundig ontwerp waarbij ieder detail in beeld en geluid vooraf overwogen en bedacht is. It's not my cup of tea maar voor de liefhebbers van dit genre verwijs ik graag naar zijn site: http://www.toetagpictures.com/ Momenteel werkt hij aan grotere producties, met meer budget en voor een breder publiek. Een fikse portie bloed en ingewanden op het scherm wordt daarin echter niet geschuwd ;)

Nederlands Film Festival

De genomineerden voor de Talent&Pro Award voor de beste film van de audiovisuele opleidingen in Nederland zijn:

Los, Steven Wouterlood, HKU, drama
Resonance, Mauricio Freyre, Rietveld Academie, experimenteel/drama
De vakantiefilm, Marieke Wijnen, St Joost Breda, documentaire


De Talent&Pro Award voor de beste film is uitgereikt aan Los van Steven Wouterlood, gemaakt voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

De jury, bestaande uit Jef Nassenstein, Piet-Harm Sterk, Jiska Rickels, Sophie Hilbrand, Edo Brunner en Maarten Timmerman, over deze korte film:

"De complexiteit van de vertelling komt voort uit een goed geschreven script. [We zijn] ingenomen met deze korte film, waarin de regisseur een eigen signatuur toont, zowel in script, spelregie en editing."

De Tuschinski Award bestaat uit een prijs van 2.500 euro van Pathé Cinemas. De winnaar wordt gekozen door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

De Talent&Pro Award bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, aangeboden door sponsor Talent&Pro. De Talent&Pro Award wordt voor de vijfde keer uitgereikt om beginnend talent te stimuleren in hun verdere loopbaan in de filmindustrie. Talent&Pro doet dit voor talenten in het bank- en verzekeringswezen en de facilitaire dienstverlening.