Friday, September 26, 2008

Nominatie voor Ruben Pest op NFF

Nederlands Film Festival 2008

De genomineerden voor de Talent&Pro Award voor de beste film van de andere audiovisuele opleidingen in Nederland zijn:

ANNA, Ruben Pest, AKV St. Joost in Breda, fictie, korte film
I WISH I COULD SHARE THE HAPPINESS OF BEING ALONE WITH SOMEONE ELSE, Aaron Rookus, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, fictie, korte film
ŠKODA, Rob Lücker, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, fictie, korte film

Wednesday, September 24, 2008

het lichamelijke ‘slagveld’

Jan van Nuenen / Pieter Lemmens


















Studium Generale onderzoekt het lichamelijke ‘slagveld’


8 en 9 oktober Studium Generale AKV|St. Joost


Wat is het lichaam? Een mysterie dat bedekt moet blijven? Een manipuleerbaar preparaat? Een bevrijdend genotsmiddel? Het Studium Generale van AKV|St. Joost (Avans Hogeschool) onderzoekt het lichamelijke ‘slagveld’ op drie terreinen: de maakbaarheid, het taboe en het genot.


Woensdagmiddag 8 oktober vanaf 14.00 uur op locatie Breda (Beukenlaan 1)

Vervolg op donderdag 9 oktober vanaf 10.00 uur op locatie ’s-Hertogenbosch (Onderwijsboulevard 256)


De maakbaarheid van het lichaam

We hebben een gecompliceerde verhouding met ons lichaam. We kunnen ons een leven zonder niet voorstellen, maar moeten tegelijk erkennen dat onze persoonlijkheid niet samenvalt met ons lichaam. Wat zegt een fenomeen als cosmetische chirurgie over de huidige samenleving? In hoeverre is ons ideealbeeld beïnvloed dor de media? Kunstenares Orlan laat haar gezicht plastisch vormgeven naar een esthetisch ideaal gebaseerd op beroemde vrouwenportretten. Kunstenaar Koen Vanmechelen kweekt het ideale universele kippenras. Hoe maakbaar is het leven? En wat komt eerst: de kunst of het leven?

Bijdragen in de vorm van lezingen en presentaties van: Johan Braeckman, Koen Vanmechelen, Valentijn Visch, Tjarda Sixma, Tamara Vuurmans, Jan van Nuenen en Pieter Lemmen.

Lichaam en taboe

De ‘spelregels’ voor wat al dan niet gepaste manieren zijn om het lichaam te tonen veranderen voortdurend. Wanneer wordt naakt bloot? Wat is het verschil tussen erotiek en pornografie? Hoe verschillen de spelregels per cultuur? Eeuwenlang kleefde aan onze lichamelijkheid een schaamtecultuur. Waar schaamte is, heerst taboe. De westelijke taboegeschiedenis lijkt echter ten einde te lopen en plaats te maken voor voyeurisme en exhibitionisme. Kunst en vormgeving hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het bevragen en beïnvloeden van de spelregels van wat toonbaar is, door de grenzen van ‘het betamelijke’ te overschrijden. Maar welke visie op het lichaam kunnen kunst en vormgeving voortbrengen in een samenleving waarin alle lichamelijke taboes doorbroken (lijken te) zijn?

Bijdragen in de vorm van lezingen en presentaties van: Babs Bakels, Flip Bool, l.a. raeven, Hester Scheurwater, Maarten C. de Waal, Marrie Bot


Het lichamelijk genot

We leven in een tijdperk waarin overvloed en persoonlijk genoegen het hoogste ideaal zijn. Shoppen is de meest populaire vrijetijdsbesteding geworden. De wereld lijkt een pretpark met een aanhoudende stroom nieuwe attracties. Een belangrijke vraag voor hedendaagse kunstenaars en vormgevers is hoe zich te verhouden tot dit ‘hedonistische spektakel’. Moeten ook zij zich eraan overgeven, of juist afstand nemen en kritisch reflecteren op de achterkant van onze genotzuchtige lichaamscultuur?

Bijdragen in de vorm van lezingen en presentaties van: Anna Abrahams, Madeleine Berkhemer, Fredie Beckmans, Renske Jansse.

Monday, September 08, 2008

René Coelhoprijs 2008














Rens Geubbels (animatie 2008) is genomineerd voor René Coelhoprijs 2008:

Voor de René Coelhoprijs heeft het NIMk alle Nederlandse kunstacademies
gevraagd een voordracht te doen van een student die eindexamen doet op
het gebied van audiovisueel / nieuwe media. Ook de programma commissie
van het NIMk selecteerde tijdens de eindexamenexposities een aantal
kandidaten van verschillende academies. Uit alle inzendingen is de
shortlist gemaakt. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de
oprichter en voormalig directeur van het Instituut - bestaat uit een
bedrag van € 2500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter
waarde van € 2500,- om een nieuw werk te maken. Dit houdt in dat de
prijswinnaar bijvoorbeeld zelfstandig of met ondersteuning van een
editor kan werken in de montageruimtes, gebruik kan maken van de
opnameapparatuur of van de computerfaciliteiten inclusief programmeurs
in het Artlab. De prijswinnaar krijgt 6 maanden de tijd om een nieuw
kunstwerk te maken en binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs
zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een
presentatie in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden getoond.

Het Media art festival Friesland toont de shortlist van de Rene
Coelhoprijs 2008 van 4 t/m 14 september.

Powered by BeamSystems

Meer informatie: Marieke Istha, Communicatie istha@nimk.nl/ 06
41635002, Anouk Laverge, Educatie anouk@nimk.nl

Nederlands Instituut voor Mediakunst
Keizergracht 264
1016 EV Amsterdam
http://www.nimk.nl ( http://www.nimk.nl/ )

Thursday, September 04, 2008

Film in Brabant






















De Vereniging van Brabantse Filmtheaters (VBF) presenteert van 9 oktober t/m 22 november opnieuw een editie van ‘Film in Brabant: Kort’ met de beste Brabantse afstudeerfilms. Dit is dé kans om kennis te maken met de Brabantse maestro’s van de toekomst!

Filmmakers te gast

De beste films van de lichting van 2008 zijn in dit verzamelprogramma vertegenwoordigd, met films van AKV St. Joost, Design Academy, Hogeschool van de Kunsten Utrecht (HKU) en de Nederlandse Film en Televisieacademie (NFTA). Er is ook aandacht voor de makers zelf; zij zijn bij de vertoningen aanwezig voor een q&a.


Wat is er te zien?


In het programma is onder andere de subtiele fictiefilm Waterstand van Dries Meinema (NFTA) te zien over een jongen die terugkeert naar het dorp uit zijn jeugd, waar alles hetzelfde lijkt te zijn gebleven. De regisseur is half Belgisch, de scenarist Willem Bosch komt uit Brabant. Er zijn dit jaar ook weer een aantal mooie animatiefilms gemaakt, waaronder de prachtig geanimeerde tekenfilm Volgens de Vogels van Linde Faas (AKV St. Joost), die dit jaar de St. Joost Penning won. En er zijn nog meer prijswinnaars te zien in het programma; Geen Zorgen Om Morgen is een liefdevol portret van de vrijgevochten geest Willem uit Amsterdam. Deze documentaire van Wouter de Kuyper ontving bij het Filmfront Festival 2008 de Publieksprijs.

Een divers programma dus, waarin creativiteit de hoofdrol speelt!